Sağlık

Anne Sütü Bağışı Nasıl Yapılır?

Gebelik süreci boyunca annenin vücudu, doğacak bebek için dünyada en mucizevi ve uygun sütü üretecek hale gelir. Bebeğin anneden aldığı “ilk süt”, “ağız sütü” veya “kolostrum”, anneden anneye değişmekle birlikte genelde sarı renkli ve kıvamlı bir yapıdadır. “İlk süt” bebek için son derece besleyici olmakla birlikte pek çok hastalığa karşı savunma sağlar. İnflamasyon, soğuk algınlığı, kronik hastalıklar (diyabet vb.), obezite, kanser gibi birçok hastalığa karşı koruyucudur.

Ne yazık ki, her anne bebeği için ihtiyacı olan sütü üretemeyebilir. Genel olarak uygun olan mamalar ile beslenme sağlanmaya çalışılsa da özellikle de risk altında olan bebekler için anne sütü ile beslenmesi şarttır. Her bebek, aynı koşullarda anne sütü alma imkanına sahip olamayabilir. Bu noktada anne sütü bağışı oldukça önemlidir. Anne sütü bağışı nasıl yapılır konusu özellikle yeni anne olan ve sütü bol olanların sordukları bir sorudur. Anne sütü bağışı yaparken ihtiyacı olan kitlenin bebekler olduğunu düşünerek daha girişken davranmalıyız.

Hangi Bebekler Anne Sütüne Daha Çok İhtiyaç Duyar?

Anne sütü mükemmel besin kombinasyonu ve yüksek kalori değeriyle belki de dünyadaki en büyülü besin maddesidir. Eşsiz ve bebekler için hayati bir besin olan anne sütünü, özellikle yenidoğanlar için beslenmesi gelişimi ve korunması için önemlidir.

Anne sütüne en çok ihtiyaç duyan riskli bebeklerin başında da gelişimini tam manasıyla tamamlayamamış, term öncesi doğumu gerçekleşmiş prematüre bebeklerdir. Prematüre bebekler, enfeksiyon açısından büyük bir risk altında olup anne sütü bağışıklığı ihtiyaçları çok yüksektir.

Bir diğer ihtiyaç grubu ise diyabetik annelerin bebekleri yer alır. Diyabet hastası anneler, bebeklerinin gereksinimlerine yetecek kadar süt üretemiyorsa anne sütü bağışı bu bebekler için önemlidir.

Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde bakım ve tedavi gören bebekler, hayati tehlikelerini atlatma sürecinde anne sütü bağışına ihtiyaç duyan diğer bir grup bebeklerdir.

Evlat edinilen bebekler de anne sütü bağışına ihtiyaç duymaktadır. Bu noktada evlat edinmiş ebeveynler ve bebekler de bağış anne sütünden yararlandıklarında mutlu olup anne sütünden yararlanmaktan memnun olurlar.

Anne Sütü Bağışı Nerelere Yapılır?

Anne sütü bağışı yapmayı düşünen kadınlar, anne sütü sağma ve saklama koşullarına uygun uygulamalar ile bağışta bulunabilirler. Alerji nedeniyle bebeğini emziremeyen anneler, sütü fazla olan kadınlar, doğum sonrası bebeğini kaybedenler anne sütü bağışında bulunabilirler. Anne sütü bağışı nereye yapılır konusu henüz cevap bulmuş sorulardan biri değildir. Ülkemizde henüz anne sütü bankacılığı ile ilgili yapılanmış bir kurum bulunmamaktadır. Anne sütüne ihtiyacı olanların başvuru yaptığı platformlarda kişilerle iletişime geçilebilir. Sonrasında anne sütü nasıl sağılır ve nasıl saklanmalı konularında bilgi edinilir. İhtiyaç sahibi bebeklere anne sütü tedarik edilebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu